Izraelci A Palestinci se v mnoha věcech neshodnou, ale o jídle to neplatí. Izrael i Palestina nabízejí velmi širokou a rozmanitou škálu pro mě lahodných jídel a některé stěží najdete jinde, než právě tam. Mnoho z jídel jsou vegetariánská, plná čerstvé zeleniny.
Používají tam všechny možné i nemožné kombinace chutí, takže si myslím, že tato kuchyně bude chutnat i Vám. Já jsem si ji rozhodně zamilovala!
Je málo zemí, které nabízejí tak širokou vegetariánskou škálu pokrmů jako má Izrael a palestinská území. K pouličním pokrmům, které bývají z pravidla nejlepší patří faláfel,sabih a boukerash.
Skoro v každé restauraci se dočkáte obrovských salátů a lahodného hummusu + typicky se podává zelenina naložená ve velmi kyselém nálevu, kterou dávají jako přílohu ke každému chodu. Navíc vstřícnost místních servírek a číšníků vůči klientům se nedá porovnávat s tím, jak se chová personál k lidem u nás v České republice! Byla jsem tam z toho naprosto ohromena a nadšena zároveň.
Co rozhodně nesmíte vynechat za jídlo?
Hummus - tahle krémovitá kaše z cizrny je oblíbená po celém světě. Připravuje se jako doplněk každého pokrmu a dává se k němu pita chleba. Židé mají ve zvyku ho jíst po celý den a skoro ke všemu a naopak Arabové si ho dávají jenom ke snídani.
Ingrediencí které se do hummusu přídávají jsem viděla opravdu hodně od obyčejného olivového oleje, přes oříšky až po lístky koriandru. Všechny kombinace byly velmi dobré!
Olivy - Olivy se prodávají na tradičních tržnicích na ulici. V Tel Avivu měli výborné olivy na třžnici Carmen a v Jeruzalému to byl malý zase trh vedle Damašské brány v muslimské části města. Oliv je všude nepřeberné množství. Nejlepší je si je samozřejmě utrhnout zralé přímo ze stromu.
Falafel - můj nejoblíbenější pokrm z celé cesty. Jsou to smažené kuličky z namleté cizrny, které se musí jíst teplé. Obvykle se servírují v pita chlebu nebo v zabalené chlebové placce. Do placky se přidávají čerstvá rajčata, hummus,okurka,nakládaná kyselá zelenina a někdy i zelí. Je to výborná pochoutka za pár korun a seženete ji na každém rohu! Tohle jídlo jsem jedla jak v Izraeli, tak i v Jordánko snad 100x a nikdy se mě Falafel nepřejedl.
Sabih - skoro to samé jako Falafel. Tuhle verzi dělají ponejvíce Židé v malých krámcích, kteří do směsi rozemleté cizrny přidávají navíc vařené brambory a nasekanou pažitku. Opět to podávají v zabalené chlebové placce a přidávají tam i stejné přísady. A tahle verze je možná o chlup lepší než klasický falafel, ale zaleží na chuti každého.
Šaverma - Obdova Kebabu. Je to kuře, krůta nebo jehněčí, které se griluje na dlouhé jehle, ze které odkrajují plátky masa a ty se následně dávají do pita chleba. Taková klasika. Nicméně Arabové na to používají nějaké speciální koření, které je hodně výrazné ale jemné zároveň a to dodává jídlo šmrnc!
Burek - Tohle pečivo mě mile překvapilo. Je to podoba listového těsta v podobě trojúhelníku plněný slaným bulharským sýrem,mačkanými brambory a listovým špenátem. Opět jej seženete na každém trhu nebo v menších pekárnách.
Jak vypadá taková izraelská snídaně?
Tohle je zapeklitá otázka. Židé si hodně dávají vejce, ale pokud budete bydlet v nějakým menším hotýlku, tak jistě dostanete ke snídani i hummus a hodně zeleniny. Podávají se i místní sýry a hodně oliv. Některé jídla se tu hodně opakují ale dle mého názoru se jich nikdy nepřejíte.
Co očekávat od Kosher kuchyně?
Židé mají někdy zvláštní pravidla, co se stravování týče, ale je to jejich víra a tak to musíme respektovat. Kosher známená, že Židé nekonzumují savce, kteří nejsou sudokopytníci a přežvykují. Také nejedí vůbec žádné mořské plody a většinu ptáků kromě kachen a husy. Nesmějí také míchat do sebe mastné a mléčné produkty. Občas je to na palici, já vím....
Kde se najíst?
V poslední době je Tel Aviv a Jaffa kulinářskou destinací v Izraeli, ale to neznamená že se dobře nenajíte i jinde v zemi. Každá část země má svou specialitu která odráží místní kulturu.
Město Akka nabízí čerstvé mořské plody, které ve většině částí Izraele nenajdete.
Na Golanech dělají typické steaky z místních zvířat, které se tam pasou po loukách a horách - vše bio a to doslova.
Západní břeh - Ramalláh a Betlém nabízejí prvotřídní a nejlepší jídlo, i když nejlepší jídlo je obecně levné a skvělé, ale můžete tu ochutnat všechny možné arabské speciality nepoznamenané turismem.
Nejlepší víno se podává opět na Golanských výšinách, kde není jako na zbytku země poušť a nehostinná krajina. Zde i několikrát za rok zaprší a tak vínu se zde daří. Podél silnic jsou vybudované malé, ale i větší rodinné vinice, kde se dá koupit tzv. ,,svaté víno" za pár korun a věřte že je výborné.
V Izraeli se vyskytuje i několik Libanonských restaurací.
Libanonská kuchyně je výborná a mám ji v něčem raději něž tu izraelskou.
Říká se, že libanonská kuchyně je po té francouzské druhá nejchutnější kuchyně na světe.
Takže až při cestách po Izraeli narazíte na nějakou libanonskou restauraci, tak tam určitě zajděte! Vždyť jsou to sousedi!
Takhle vypadají trhy s kořením....věřte že neodejdete s prázdnou |
Typický oběd - nějaké to jehněčí maso, kyselá zeleniny, pita chléb a hranol |
Hummus... |
Falafel s Hummusem |
Ryba z Golanského jezera.....čerstvě vylovená |
Za mě nejlepší a největší granátové jablka |
Žádné komentáře